Allesbepalende inworpen

Op 2 april speelde VEP D5 de laatste uitwedstrijd van dit seizoen tegen de nummer 1 uit het klassement Alphia D3. Thuis was eerder dit seizoen nipt verloren met 0-1. Een overwinning voor VEP zou zeer welkom zijn om de aansluiting met de kop van de ranglijst te houden.

Alphia start voortvarend. Het team speelt fanatiek en zet de verdediging van VEP onder druk. Toch lukt het de thuisspelende ploeg niet om echt gevaarlijk te worden. VEP weet de aanvallen tijdig af te breken. Na deze beginfase kan VEP zich ontworstelen aan de druk en gaat het team meer op de helft van Alphia voetballen. Uit een prachtige en snelle omschakeling lijkt Rik zelfs het eerste doelpunt te scoren. Helaas keurt de scheidsrechter het doelpunt af wegens (vermeend) buitenspel. VEP houdt het initiatief. De inzet is hoog. De mannen zitten dicht op de tegenstanders en gunnen hun nauwelijks ruimte. In de 13e minuut weet Kylian met de bal aan de voet gevaar te stichten in de verdediging van Alphia. Uiteindelijk komt de bal bij Levi die zich geen moment bedenkt en het leer hoog in het doel achter de keeper laat verdwijnen: 0-1.

VEP  wil doordrukken, is fanatiek maar doelrijpe kansen blijven uit. In de 18e minuut mag een speler van Alphia een foutieve inworp overdoen  – waar de scheidsrechter eerder steeds bal naar de tegenstander heeft laten gaan.  De bal valt ietwat gelukkig op de rand van de 16 meter waar  een Alphense speler met nog meer geluk een prachtige boogbal over onze keeper Thomas in het doel weet te krijgen: 1-1. De resterende minuten van de 1e helft speelt de wedstrijd zich veelal af op het middenveld. VEP werkt hard en weet de tegenstander regelmatig af te troeven. Aan het spel van Alphia is nauwelijks te zien dat dit team koploper is. Doelpunten vallen echter niet meer en met 1-1 gaan de teams de rust in.

In de 2e helft lijkt er plots een heel andere D5 te staan. En dat komt niet alleen door de wisselingen in het veld. Is de vermoeidheid toegeslagen? Is de tevredenheid over het vertoonde spel doorgeslagen in arrogantie? Waar is het fanatisme en de inzet gebleven? VEP laat zich vanaf het begin in de verdediging drukken en komt er slechts met moeite uit. De linies sluiten nauwelijks op elkaar aan. Alphia weet het overwicht niet in doelrijpe kansen om te zetten.  In de 10e minuut wordt een inworp voor VEP afgekeurd. Nu mag Alphia de bal inwerpen. VEP krijgt de bal niet goed weggewerkt. De bal belandt bij een vrijstaande Alphiaan die daarna op Thomas af kan stormen en strak in de rechter benedenhoek scoort: 2-1.

VEP is niet aangedaan. De verdediging staat goed, maar de omschakeling naar de aanval lukt niet. Het spel speelt zich voor een groot deel af op de helft van VEP, maar Alphia weet er slechts een enkele kans te creëren. En gelukkig is er dan nog keeper Thomas die als sluitpost de stand weet te handhaven. Heel diep in de 2e helft weet VEP er dan toch nog een slotoffensief uit te persen. Vlak voor het laatste fluitsignaal wordt het zelfs nog even heel gevaarlijk, maar de keeper van Alphia weet tot twee keer toe knap te redden op de inzetten van VEP.

De eindstand komt daarmee op 2-1. Verliezen van de koploper is niet erg. Jammer was dat het goede spel uit de 1e helft na de rust niet kon worden voortgezet. Dan hadden we misschien wel één of mogelijk zelfs drie punten mee naar Woerden kunnen nemen. Volgende week eindelijk weer een thuiswedstrijd. Dan komt de nummer 3 uit de ranglijst Groeneweg op bezoek.

Verslag: Bert Rouschop